Categorie

Stewardess worden, is dé meisjesdroom!

Geschreven op 23-07-2011 door Mex

De wereld verkennen en het verblijven in luxe hotels klinkt bij veel meisjes als muziek in de oren en is daarom dé droom van veel jonge meisjes. Voor het beroep stewardess moet je aan een aantal eisen voldoen. Bovendien moet je de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen om te kunnen beslissen of het beroep stewardess wel goed bij je past.

Als je graag reist en graag met mensen omgaat, culturen wilt leren kennen, geen heimwee hebt en tegen een onregelmatig leven en jetlags kunt, dan zou het beroep stewardess iets voor je kunnen zijn. Maar dan moet je ook van hard werken houden en het leuk vinden om steeds met andere collega’s te werken.

Cursus tot stewardess

Je hebt minimaal een HAVO, VWO of MBO-diploma nodig op niveau 4. Een MBO-opleiding in de richting zorg of toerisme strekt tot de aanbeveling. Tevens is horeca-ervaring en de beheersing van twee vreemde talen meestal een pré.

De cursus tot stewardess wordt door verschillende opleidingsinstituten aangeboden. De cursus duurt meestal vier maanden en moet door de cursist zelf bekostigd worden. Een interne opleiding volgen bij een luchtvaartmaatschappij is nog beter voor je bankrekening. In dit geval solliciteer je bij een luchtvaartmaatschappij. Mocht je aangenomen worden, dan wordt de cursus betaald door de werkgever. Tevens krijg je salaris tijdens de cursus.

Overige functie-eisen voor een stewardess

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij dien je minimaal 18 of 21 te zijn. Verder moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je moet er verzorgd en representatief uitzien.
 • Je woont op een reisafstand van minder dan 60 minuten van de luchthaven.
 • De afwijkingen van je ogen mogen niet meer zijn dan -5 of +5.
 • Je lengte moeten tussen de 1.58 en 1.90 meter.
 • Je mag geen strafblad hebben.
 • Je mag geen zichtbare tatoeages en piercings hebben.
 • Je moet een zwemdiploma hebben.

Wat leer je tijdens de cursus tot stewardess

Als je bij een luchtvaartmaatschappij door de sollicitatieronden bent gekomen, dan worden eerst je referenties bij je oude werkgevers nagetrokken. Vervolgens moet je een medische keuring ondergaan. Als de keuring en de referenties oké zijn, dan worden je maten gemeten voor een uniform en mag je beginnen aan de cursus. De afkorting van de interne cursus is ini. De ini duurt circa vier weken.

Gedurende de opleiding leer je veel over vliegveiligheid en dienstverlening. Ook krijg je een EHBO-cursus en zwemoefeningen. Bovendien ga je tijdens de opleiding vliegen onder leiding van een ervaren stewardess. 

Na het succesvol doorlopen van de cursus krijg je een wing. Als je een wing hebt, dan ben je een gekwalificeerd stewardess.

Het salaris van een stewardess

Het salaris van een stewardess ligt ongeveer tussen 1800 en 2500 euro bruto, dit is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, leeftijd en ervaring. Na ongeveer drie jaar ervaring te hebben opgedaan kun je solliciteren voor de functie van purser. Een purser geeft leiding aan het cabinepersoneel en verdient tussen de 2500 en 5400 euro bruto.

Indien je als stewardess in het buitenland moet verblijven voor je werk, dan worden de hotelkosten vergoedt door je werkgever. Ook krijg je zakgeld mee voor je verblijf. Afhankelijk van de verblijfsduur kan het zakgeld oplopen tot enkele honderden euro’s. 

Grondstewardess

Mocht je veel last hebben van jetlags, dan kun je altijd nog als grondstewardess gaan werken. Je gaat dan werken als dienstverlener in de luchtvaartsector. Een grondstewardess begeleidt passagiers, controleert de tickets en reisdocumenten en weegt de bagage. Om grondstewardess te worden heb je dezelfe diploma's nodig als wanneer je cabine stewardess wilt worden. Als grondstewardess verdien je tussen de 1400 en 2000 euro bruto.

Bron: www.cabinsafety.nl, www.stewardesscollege.nl, www.klm.nl

Language Read in English
Auteursrecht Vermenigvuldiging van deze tekst is op elke wijze verboden zonder expliciete toestemming van de schrijver. (Mex).
Beoordeling
 • Op dit moment 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

0.0/5 (0 stemmen)

ReagerenInloggen
 •  Email ontvangen bij nieuwe reacties
 •  Inschrijven voor de nieuwsbrief
 • Geen codeNieuwe code
Bedankt voor het reageren

Je reactie is verzonden. Een bevestiging is naar je emailadres verzonden.

 • 15-12-2012 om 5:18 door Stewardess(gast)

  Wil je meer weten over het beroep van stewardess. Zoals de stewardess opleiding, het salaris en het rooster van verschillende luchtvaartmaatschappijen? Ook zie je het actuele aanbod aan vacatures.
  n
  nKijk dan op: http://www.stewardess-worden.nl
  n
  nGroetjes en succes!

 • 14-09-2012 om 14:42 door Brayen Ortela(gast)

  Ik wil graag aan de cursus van stuward doen.
  nIk hebt een MBO diploma.
  nIk hebt Hotelvak school gedaan.
  nMijn telefoon number is 06-14755944.
  nNogmaals bedank,en ik wacht op u reactie.
  n
  nBrayen Ortela
  n
  n